vrijdag 22 juli 2011

Logistiek, voorraad en distributie

Het woord Logistiek staat voor velen synoniem aan magazijnen vol met spullen, rijen met vrachtwagen en pallets voor met pakketten. Dagelijks worden miljoenen bewegingen gemaakt om spullen van de ene plek naar de andere plek te verplaatsen. Met heftrucks, rollerbanen, pompkarren, hefliften en nog veel meer machines.

Soms beweegt het meer dan nodig. Denk bijvoorbeeld aan Hollandse varkens die naar Italië worden vervoerd om daar verwerkt te worden. Om ze vervolgens als echte, originele en daarom naambeschermde Parma ham te kunnen verkopen. Hoe gek wil je het hebben.

Planning
Het woord Logistiek stamt uit de tijd van Napoleon. De expansiedrift van het kleine mannetje gaf namelijk een probleem met de planning van onderdak voor de manschappen, maar ook de aanvoer van nieuwe munitie, rantsoenen, brandstof, medicijnen en reserveonderdelen. Napeleon onderkende dat en stelde een nieuwe functie in: de maréchal de logis. Oftewel: de maarschalk van de onderkomens. Daarmee was de logistiek geboren.

Koeriers
Om documenten, enveloppen, pakketen en pallets supersnel te verzenden, is de inzet van een koerier ideaal. Koeriers voeren pakketdiensten, expreszendingen en sneltransport uit. De echte koerier vervoert van deur tot deur, zonder overslag of vertraging. Koeriers zijn daarom ideaal om in te zetten voor just-in-time logistiek.

Routeplanner
Mocht je alsnog zelf je spullen rondbrengen, dan loop je tegen het probleem aan dat de snelste route langs meerdere adressen niet makkelijk te vinden is. Met 10 bestemmingen zijn er al meer dan 3 miljoen mogelijke volgordes. Maar ook daar is een oplossing voor: een routeplanner die meer adressen in de optimale volgorde kan sorteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten